Tur- eller havkajak?

Kajakkernes pusleplads

Klubben har både tur– og havkajakker, men hvad er hvad, og hvad er bedst til dig lige nu?

TUR-kajak

At “løbe” på havet

Turkajakken er en forholdsvis let og hurtig kajaktype – den vejer omkring 10-15 kilo. Den er let at håndtere – især oppe på land, men den har ikke så meget plads til oppakning og er ikke egnet til større bølger.

Turkajakken er god til dagsture, måske en weekendtur; den er god til motion, eller hvis du senere vil avancere til kapkajakker. Turkajakker er oftest lavet i glasfiber, evt. kevlar eller kulfiber, og fås i mange varianter fra meget stabile typer op til meget hurtige og ustabile modeller.

Klubben har også en enkelt surfski , som er en specielt hurtig turkajak.

HAV-kajak

At “lege” på havet

Havkajakken er en lidt tungere kajaktype – de vejer typisk 20-30 kilo, men er til gengæld mere sødygtige, så de kan ros i ret store bølger (læs: i flere slags vejr). De har bedre muligheder for oppakning, da havkajakker har pakluger både foran og bagved. Havkajakker kan styres på flere måder – med kroppen (det kaldes at “kante kajakken”) eller evt. med ror.

Havkajakken er god til natur, leg, rul og teknik. Den er naturligvis velegnet, hvis du gerne vil på længere ture med oppakning eller ud at lege i bølgerne. Det er også den, du skal vælge, hvis du gerne vil fiske fra kajakken eller studere dyre- og fugleliv.

Hæng ikke for fast

– Udnyt spændvidden

Inden for begge typer kajakker findes der store variationer i, hvor stabile de er; men blandt både tur- og havkajakker er der meget stabile modeller, så det skulle være muligt at finde en model, du kan være tryg ved at ro i, uanset om du vælger tur- eller havkajak. De fleste hænger fast ved den kajaktype, de begynder i – desværre kan man sige, da begge kajaktyper har deres fordele, og netop når man er i en klub, kan man let skifte mellem tur- og havkajak efter humør og vejrudsigt.

Hæng ikke for fast i den ene eller den anden type, men udnyt spændvidden i klubbens kajakker!