Kajakudstyr – Redningsvest

Redningsvesten skal have fire hovedkvaliteter:

  1. For det første skal den være CE-mærket
  2. Den skal passe til din vægt
  3. Den skal sidde tæt til kroppen, så den ikke ryger op om ørerne på dig, når du er i vandet
  4. Du skal synes, den er super-behagelig at have på!

Det fjerde punkt er næsten det vigtigste – sagen er, at hvis du bare køber en billig vest, der opfylder formålet, så gider du ikke have den på, medmindre det er strengt nødvendigt. Sørg derfor for, at du rent faktisk kan LIDE at have den på, og at den passer dig perfekt. Så bruger du den helt naturligt.

Svømmeveste, som dem windsurferne bruger, vil typisk være nogen, som turkajakfolk er glade for. Høj bevægelighed; men da det er en svømmevest, dur den kun, hvis du er ved bevidsthed. Den kan enten have lynlås foran eller stropper i siden. Lynlås er hurtigere, men ikke helt så robust.

Moderne kajakveste. Benyttes oftest af havkajakroere. De har høj flydeevne på maven, så man naturligt lænes bagover, hvis man er bevidstløs. De har en ret god bevægelighed, og de giver bedre opdrift end svømmeveste, men fylder lidt mere.

Gammeldags “rigtige” redningsveste med stor krave og godt med polstring på maven er generelt uegnede, da de ikke giver bevægelighed nok.

Det, du skal være opmærksom på, er, at redningsvesten har en rigtig god pasform. Den skal kunne justeres, så den sidder tæt til kroppen uden at genere. Dette er særligt vigtigt, når du ligger alene i vandet – f.eks. under en soloredning. Her vil en løstsiddende svømmevest flyde op og sidde ret upraktisk oppe omkring ørerne på dig.

Andre gode egenskaber

  • Det kan være en god idé, at vesten har lidt smålommer, så man har let adgang til en mobil, har et sted at gøre af en nøgle, en energibar og den slags. Hvis du ror havkajak, så tænk i flere lommer, et sted at hægte en lygte i og den slags.
  • Hvis du gerne vil ro hurtigt over længere afstande, kan det være en idé med en type, hvor der kan lægges en vandsæk ind i ryggen, så man kan drikke uden at standse. Mest for kaproere.

Det er derimod ikke særligt vigtigt, at redningsvesten er i en opsigtsvækkende farve. Når først du ligger i vandet, kan man stort set ikke se farven alligevel.


Guider

Kajakudstyr – Butikker og netbutikker

Kajakudstyr – Redningsvest

Kajakudstyr – Handsker